Umjetnost ima snagu da nam promijeni život nabolje, a to su sinoć u Lisinskom pokazali izvođači koji su pred očima publike ostvarili svoj san oživjevši Zemlju svojih snova.

Ponekad, usred surove stvarnosti i obične svakodnevice, život nam daruje bajku. Prava bajka odigrala se sinoć u prepunoj maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Crvenog križa Zagreb, uz eminentne umjetnike Tarika Filipovića, Borka Perića i Ivanu Husar, izveli glazbeno-scensko djelo „Zemlja mojih snova“.

Kroz glumu, ples, glazbu i likovno stvaralaštvo, pod stručnim vodstvom istaknutih redatelja, glumaca, plesača, pjevača, glazbenih i likovnih umjetnika, naši korisnici prikazali su oduševljenoj publici svijet šarene mašte i viziju svog idealnog svijeta. Spontano, bez zadrške i otvorenog srca publika se prepustila magičnoj atmosferi tijekom čitave predstave i podržala neprestanim pljeskom, kroz smijeh i suze pa čak i ples, nadahnjujući i emocionalni nastup naših korisnika.

Ovaj glazbeno-scenski kolaž kruna je višemjesečnog rada s korisnicima četiri područna centra Crvenog križa Zagreb. Dramaturški materijal korisnici su osmislili sami kroz stručno vođeni rad redatelja Marija Kovača, plesnog pedagoga Branka Bankovića, glazbene umjetnice Ane Majdak Fak, likovne umjetnice Klare Rusan te suradnica – Petre Radin i Ive Lipovac koji su unijeli puno ljubavi, vremena i truda u stvaranje ovog izuzetnog djela.

Predstava je organizirana u sklopu projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, vrijednog gotovo 400 tisuća eura, kojeg GDCK Zagreb provodi u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom.

Prepoznavši činjenicu da su osobe s invaliditetom u našem društvu često marginalizirane i diskriminirane te da se invaliditet često nepravedno izjednačava s nesposobnošću, Crveni križ Zagreb kreirao je ovaj iznimno vrijedan projekt kojim smo proširili i opseg i kvalitetu socijalnih usluga u zajednici kako bi oni najranjiviji, često nevidljivi pojedinci u društvu, postigli što veću socijalnu uključenost, a time i bolju kvalitetu života. No, naša ciljana skupina nisu bila samo djeca, mladi i odrasli s invaliditetom, već i članovi njihovih obitelji.

Primijeniti život nabolje jednoj osobi, iznimna je stvar. Crveni križ Zagreb ovim projektom obuhvatio je više od stotinu ljudi. Stotinu pojedinaca na koje smo izravno utjecali i time i više nego opravdali svoj slogan: U službi humanosti!

Rezultati Crvenog križa Zagreb kroz ovaj projekt konkretni su i mjerljivi. Dobivenim sredstvima uspjeli smo: urediti i opremiti novi primjereni prostor u Dubravi za pružanje socijalnih usluga našim korisnicima – odraslim osobama s invaliditetom, omogućiti psihosocijalnu podršku roditeljima te braći i sestrama djece i odraslih s invaliditetom, omogućiti kinezioterapeute, kineziologe te pomoćnike za provođenje terapijskih aktivnosti u bazenu i sportsko rekreativne aktivnosti u dvorani, nabaviti opremu za likovne i druge radionice, razviti četiri umjetnička programa za odrasle osobe s invaliditetom iz područja likovne, dramske, plesne i glazbene umjetnosti uz podršku profesionalnih umjetnika iz svakog od navedenih umjetničkih područja, javno izvesti dva glazbeno-scenska djela odraslih osoba s invaliditetom u dvorani Vatroslav Lisinski, organizirati četiri sportska susreta osoba s invaliditetom i ostalih članova zajednice (djece, studenata, sportaša, umirovljenika) sa sportovima potpuno prilagođenim i za korisnike s najutjecajnijim poteškoćama, organizirati stambenu zajednicu za mlade beskućnike, a brojne mjerljive rezultate postigao je i naš partner na projektu „Mali dom“. Od mnogobrojnih EU projekata koje provodimo, bez ustručavanja možemo reći kako je upravo ovaj jedan od najvrjednijih.

Projekt uskoro završava, ali rezultati ostaju. Osim obnovljene i adekvatnije infrastrukture, povezivanja pojedinaca, ustanova i nevladinih organizacija koje se bave socijalnim uslugama, ostaje nam i neprocjenjivo iskustvo, a našim korisnicima nove vještine koje su stekli te predivne i trajne uspomene na dan u kojem su imali priliku živjeti u Zemlji svojih snova.