Zagrebačkim srednjoškolcima koji su u ovoj školskoj godini po prvi puta dobrovoljno darivali krv Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb iskazalo je svoje poštovanje i zahvalnost uručivši im zahvalnice na Svečanosti povodom prvog darivanja krvi održanoj u utorak 10. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu.

Posebno mjesto u velikoj obitelji darivatelja krvi pripada upravo učenicima zagrebačkih škola koji se već 35 godina uključuju u akcije darivanja krvi dokazujući tako na najplemenitiji način ljubav i brigu za bolesne i unesrećene. Svake školske godine oko tisuću zagrebačkih srednjoškolaca pristupi akcijama darivanja krvi. U Školskoj godini 2021./22. njih 754 darivalo je krv po prvi puta u 21 srednjoj školi grada Zagreba.

Ovi mladi ljudi zaslužuju našu posebnu zahvalnost i poštovanje jer svojom plemenitošću i dobrotom daju primjer i poticaj ostalim mladim ljudima u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj da se priključe velikoj obitelji darivatelja krvi. Veliki doprinos u uključivanju učenika u akcije darivanja krvi imaju profesori i ravnatelji škola i bez njihove pomoći bilo bi teško uspješno provoditi ovaj iznimno važan program.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić te predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Hrvoje Pezo predstavnicima zagrebačkih škola uručili su prigodne zahvalnice.

Naše društvo treba mlade poput vas. Molim vas da tu svoju dušu i svoj poseban habitus koji ste iskazali već s 18 godina usmjerite prema vašim vršnjacima koji danas žive opterećeni virtualnim svijetom i problemima u obitelji te da ih, ako imaju izazova s mentalnim zdravljem, ohrabrite da potraže stručnu pomoć“, apelirao je na srednjoškolce predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo.

„Hrvatska je već 45 godina samodostatna u dozama krvi radi pojedinaca poput vas. Trenutak kad ste prvi put darivali krv nikad nećete zaboraviti jer ste dali ono najvrjednije od sebe, anonimno, onima kojima krv zatreba, ne pitajući koje su vjere, dobi ili spola osobe koje će primiti vašu krv. Zamislite kolika je širina i univerzalnost vaše humanosti“, poručio je predsjednik HCK Josip Jelić zahvalivši srednjoškolcima, njihovim roditeljima i učiteljima što šire neviđeni primjer dobrote.

„Vaš plemenit cilj utkan je u mnoge živote i svojim herojskim činom potičete i druge“, kazala je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, dodavši kako Grad Zagreb nastoji prepoznati probleme s kojima se suočavaju mladi i za njih pronaći rješenja.

Vi ste već u ovim godinama pokazali da znate donositi odluke, a mnogi stariji od vas to ne znaju. U samom činu i odluci da dio svog tijela koji se ne može umjetno zamijeniti darujete drugome, leži veličina, snaga i ljepota te društvena odgovornosti koju ste iskazali. Vi od svog djela nemate materijalne koristi, ali postoje i druge koristi poput samorealizacije i oplemenjivanja samog sebe. Napraviti čin koji nas čini boljim čovjekom. Upravo u ovim godinama kada izgrađujete sami sebe postavili ste svoje svjetonazore, svoja razmišljanja i svoj unutarnji duh i pokazali nam svima što je važno. Ako ste danas kao 18-godišnjaci u stanju donositi ovakve odluke, onda ste vi predodređeni da vodite naše društvo, da budete lideri. Nastavite tim putem donositi odluke u svim poljima od našeg interesa, koristite svoju mladost i odlučnost kako bi dali doprinos našem društvu u svakom segmentu“, poručio je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović zahvalivši humanim srednjoškolcima u ime svih Zagrepčana i Zagrepčanki.

Svečanosti, koja je samo jedna od niza aktivnosti koju Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organizira u Tjednu Crvenog križa, nazočili su izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava.

Crveni križ u Zagrebu već 69 godina kontinuirano organizira akcije darivanja krvi. U tom razdoblju spašene su tisuće života bolesnih i unesrećenih zahvaljujući upravo dobrovoljnim darivateljima krvi. Dobrovoljnim darivateljima krvi, osobito najmlađima, zahvaljujemo u ime svih kojima je krv spasila život i pomogla u ozdravljenju.