U sklopu projekta Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS održana je konferencija posvećena zdravlju starijih osoba na temu „Zaštita zdravlja u vrijeme pandemije uzrokovane virusom Sars-Cov-2“, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i Doma za starije osobe Sv. Ana Zagreb.

Više od četrdeset korisnika Doma za starije osobe Sveta Ana Zagreb na današnjoj konferenciji imalo je prilike slušati, ali i aktivno sudjelovati na zanimljivim predavanjima koje su održali stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Dr. med. spec. epidemiologije Tanja Ćorić podsjetila je kako su starije osobe najranjiviji dio populacije kada su u pitanju zarazne bolesti uzrokovane novim mikroorganizmima, najčešće novim virusima, zbog razvoja ozbiljnih komplikacija koje često dovode i do smrtnog ishoda. „S obzirom na to da je kronološka dob najznačajniji prediktor teške kliničke slike i smrtnog ishoda od COVID-19 te da starije osobe smještene u domovima imaju lošiju prognozu od osoba iste dobi i komorbiditeta izvan institucija, izrazito je važno provoditi sve propisane mjere za sprječavanje i suzbijanje epidemije u domovima za starije osobe“, napomenula je Ćorić u svom izlaganju, prikazavši dosadašnja iskustva Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba tijekom epidemije COVID-19.

Kako se zdravlje može znatno poboljšati pravilnom prehranom i unosom dovoljne količine vitamina i minerala pojasnila je magistrica nutricionizma Manuela Maltarić, dodavši kako su potrebe za vitaminsko-mineralnim preparatima različite te ovise o životnoj dobi i stanju organizma. „Kako stari, tako se i potreba čovjeka za hranjivim tvarima mijenja, a mijenja se i sposobnost tijela da apsorbira određene vitamine i minerale. Starija je populacija u opasnosti od malnutricije zbog tjelesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promjena koje obilježavaju proces starenja“, upozorila je Maltarić, podučivši sudionike kako posebnu pažnju trebaju posvetiti nedostatku kalcija, vitamina D i B skupine te folne kiseline, ali i kroz koje namirnice mogu dobiti prijeko potrebne nutrijente.

Socijalnom zdravlju koje je često ugroženo u trećoj životnoj dobi, a koje je zapravo osnova za očuvanje zdravlja i usporavanje starenja, posvećeno je posebno predavanje. Odlaskom u mirovinu osoba gubi vrlo važno socijalno okruženje. Ako uz to živi sama, socijalni kontakti postaju smanjeni, osoba je često sama, gubi osjećaj pripadnosti, svrhe i često se javljaju problemi psihofizičke prirode, čime je ujedno narušeno zdravlje u cjelini. Provoditeljica jedne od najposjećenijih projektnih aktivnosti – zdravstvenog savjetovanja i mini sistematskih pregleda, mr. sc. Ljerka Mišura dr. med., govorila je o unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Na petnaest lokacija u Zagrebu, pri udrugama umirovljenika koje članovima nude razne oblike druženja, GDCK Zagreb organizira zdravstveno savjetovalište kroz koje se kontinuirano, jednom mjesečno, prati zdravstveni status članova, čime se pridonosi poboljšanju i očuvanju njihovog zdravstvenog statusa.

Radionica keramike

Prepoznavši potrebe zajednice i važnost brige o kvaliteti življenja osoba starije životne dobi, GDCK Zagreb razvilo je programe namijenjene upravo starijima od 65. godine, a AKUS je samo jedan od čak tri projekta financirana kroz Europski socijalni fond.

Aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo dva milijuna kuna vrijednog projekta AKUS su obrazovni program za engleski i njemački jezik, program za sport i rekreaciju, edukacije iz područja promocije i aktivnog starenja te socijalnog uključivanja s ciljem unaprjeđenja vještina iz područja kulture i umjetnosti poput izrade predmeta od keramike. Proširene su i obogaćene aktivnosti već postojećeg zdravstvenog savjetovališta na području aktivnog starenja koje, uz edukacije o zdravom življenju, aktivnom starenju, očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, uključuju i psihosocijalnu pomoć. U sklopu projekta organizira se druženje volontera Kluba mladih GDCK Zagreb i osoba starije životne dobi na radionicama maketarstva čime se ujedno provodi program međugeneracijske suradnje. Do kraja dvogodišnjeg projekta očekuje se ukupno 1.140 održanih termina na kojima će sudjelovati 500 sudionika.

„Velik odaziv umirovljenika samo je jedan od dokaza potrebe za ovakvom vrstom socijalnih usluga. Činjenica da se udio starije populacije u zajednici povećava trostruko brže nego prije 15-tak godina te da je u Hrvatskoj više od 20% stanovništva starije od 65 godina i da postotak iz godine u godinu ubrzano raste, ukazuje da moramo raditi na inovacijama socijalnih usluga kako bi starije osobe što više uključili u život zajednice kroz razne edukacije i aktivnosti koje će im obogatiti slobodno vrijeme. GDCK Zagreb na tome radi od 2014. godine, a sredstva iz europskog fonda samo su nam pomogla da proširimo usluge i povećamo broj sudionika. Najvažnije je da ovakvi programi ostani održivi“, istaknuo je Petar Penava, ravnatelj GDCK Zagreb.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane građane Grada Zagreba starije dobi da se uključe u naš projekt AKUS, a prijaviti se mogu putem telefonskog broja 01/3778 236 ili mail adrese info@ckzg.hr.