PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj danas se sastao Stožer za civilnu zaštitu Grada Zagreba.

Po završetku sastanka, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika g. Milana Bandića, gđa. Olivera Majić, izvijestila je javnost kako je Zagreb vježbao simulacije u slučaju većeg broja oboljelih, ali epidemija nije proglašena. Ukoliko bude potrebe Grad Zagreb će osigurati objekte za karantenu.

Naglasila je kako epidemiolozi znaju sve procedure i dodala da krizni stožer grada Zagreba može dati iste preporuke koje daje i nacionalni krizni stožer.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba g. Pavle Kalinić također je istaknuo kako nema potrebe za panikom.

“Ne treba jurišati na dućane, bit će opskrbljeni, sve što je u ingerenciji Grada Zagreba napravit će se da život normalno funkcionira. Mi smo spremni, ako bude potrebno, odradit ćemo sve najbolje što budemo mogli”

 

 

 

 

 

– izjavio je pročelnik Kalinić

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb pod rukovodstvom ravnatelja g. Petra Penave i Voditelja za krizne situacije g. Ante Mlinarića sudjelovalo je na sastanku stožera. Crveni križ Zagreb djeluje kao podrška gradu s ciljem zaštite zdravlja građana.

Kako smanjiti rizik od zaraze korona virusom?

Redovito perite ruke sapunom

Pokrijte nos i usta kada kišete ili kašljete

Izbjegavajte kontakt s osobama koje pokazuju simptome gripe

Izbjegavajte kontakt s divljim i domaćim životinjama, ako ne nosite rukavice i zaštitnu masku

Temeljito kuhajte ili pecite mesi i jaja i konzumirajte samo provjerenu hranu životinjskog porijekla

Prije pojave novog koronavirusa (eng. Novel Coronavirus, 2019-nCoV) u Kini krajem 2019. godine, koji pripada skupini koronavirusa (Cornoaviridae), bilo je poznato još nekoliko tipova koronavirusa koji su zarazni za čovjeka, ali i neki drugi zarazni za životinje.  Premda su dvije dosadašnje veće epidemije bile povezane sa zarazom koronavirusa kod ljudi, kao što su SARS-CoV (eng. Severe Acute Respiratoy Syndrom Coronavirus) u Kini 2002. godine i MERS-CoV (eng. Middle East Respiratory Syndrom Coronavirus) u Saudijskoj Arabiji 2012. godine, i razvojem akutnog respiratornog sindroma, sličan oblik zaraze čovjeka ovim novim tipom koronavirusom, dosad nije poznat.

Prve oboljele osobe koje su imale znakove povišene tjelesne temperature i otežanog disanja uočene su početkom prosinca 2019. godine u Kini. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je krajem prosinca 2019. godine pronalaženje većeg broja osoba oboljelih od upale pluća uzrokovane novim koronavirusom u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Do kraja siječnja 2020. godine potvrđen je veliki broj oboljelih zaraženih novim koronavirusom, od čega najviše u Kini, a zatim i u drugima zemljama svijeta (Japan, Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države, Tajland) kod osoba koje su doputovale iz grada Wuhan.

Broj oboljelih kao i udio oboljelih osoba s teškom kliničkom slikom te broj umrlih osoba, mijenja se iz dana u dan, ali i broj zemalja u koje se širi novi koronavirus (dostupni podaci na www.hzjz.hr). Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 30. siječnja 2020. godine globalno javnozdravstveno hitno stanje od međunarodnog značaja zbog izbijanja novog koronavirusa.

Put prijenosa i širenja novog koronavirusa

Humana transmisija, odnosno prijenos novog koronavirusa s osobe na osobu je potvrđena, što znači da prisutnost novog koronavirusa kod životinja (izvorno vjerojatno šišmiš), nije više neophodno za širenje bolesti, iako točan put prijenosa s osobe na osobu još nije utvrđen. Vjerojatno se novi koronavirus prenosi u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom preko tjelesnih tekućina (slina) i u bliskom kontaktu putem zraka udisanjem kapljica (kihanje, kašalj), a moguće i probavnim traktom. Nije poznato je li prijenos novog koronavirusa moguć i putem drugih tjelesnih tekućina ili izlučevina (mokraća, krv).

Razdoblje inkubacije (od izlaganja zarazi do pojave prvih simptoma bolesti), pretpostavlja se traje od 2 do 14 dana. Otvoreno je pitanje može li se druga osoba zaraziti u vrijeme dok zaražena osoba još nema jasne simptome ili znakove bolesti. Kod osoba oboljelih zbog zaraze novim koronavirusom prisutna je povišena tjelesna temperatura s kašljem, a u težim oblicima može se kao komplikacija razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka. Predviđeno liječenje je simptomatskom terapijom (snižavanje tjelesne temperature, ublažavanje groznice, olakšavanje kašlja, nadoknada tekućine). Laboratorijski testovi za potvrđivanje novog koronavirusa kod zaraženih osoba postoje, a cjepiva za sada još nema.

Mjere prevencije i smanjivanja rizika od širenja novog korona virusa

Prevencija širenja novog koronavirusa je slična prevenciji većine zaraznih bolesti (primjerice gripa) koje se prenose u kontaktu kapljičnim putem, a prema uputama i preporukama za smanjivanje rizika od širenja zaraze novim koronavirusom podrazumijeva:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju povišenu temperaturu, groznicu i kašalj, odnosno akutnu bolest dišnog sustava;
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije zdravstveno stanje nije poznato;
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim i uginulim domaćim ili divljim životinjama;
  • izbjegavanje dijeljenja pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama;
  • redovito (često) pranje ruku (toplom) tekućom vodom i (tekućim) sapunom u trajanju od 20 sekundi ili sredstvom za dezinfekciju ruku;
  • kod kihanja i kašljanja pokrivanje usta i nosa papirnatom maramicom koja se nakon korištenja baca u otpad, a nakon toga se peru ruke;
  • kod njege oboljelih korištenje (jednokratne) zaštitne maske (prekrivaju se nos i usta), zaštitne naočale i jednokratne rukavice, uz redovito pranje ili dezinfekciju ruku, posebno nakon završetka njege; izbjegavanje dodira sluznice očiju, nosa i usta;
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, temeljito pranje voća i povrća zdravstveno ispravnom vodom za pranje i piće (bez leda);
  • redovito održavanje higijene prostora;
  • javljanje i odlazak liječniku u slučaju povišene temperature, kašlja, otežanog disanja;
  • ostanak zaposlenika kod kuće za dobrobit i očuvanje vlastitog i tuđeg zdravlja.

Preporuke Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Prema preporuci Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (NDCK/CP) svojom pomoćnom ulogom državnim i javnim vlastima, mogu biti od velikog značaja uključivanjem u plan pripreme i odgovora za suzbijanje javnozdravstvenog hitnog stanja u suradnji sa zdravstvenim institucijama (ministarstvo zdravstva, bolnice, lječilišta) u svojim zemljama na slijedeći način:

1. Izrada plana pripreme i odgovora na državnoj razini (zdravstvena intervencija i prevencija);
2. Uključivanje NDCK/CP u lokalnu zajednicu zbog smanjivanja rizika od širenja zarazne bolesti (informiranje i komunikacija);
3. Primjena higijensko – sanitarnih mjera, a posebno mjera osobne zaštite i pravilnog ponašanja (podjela zaštitnih maski i rukavica, pranje ruku);
4. Pomoć zdravstvenom sustavu u pronalaženju oboljelih i smještaj u bolnice/ karantene i psihosocijalna prva pomoć;
5. Suradnja sa susjednim zemljama i NDCK/CP.

Izvor: Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) – prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije
Dodatne obavijesti i upute: www.hzjz.hr